How Will Crackdown On Chinese Phonemakers Benefit Indian Manufacturers


Åtgärder mot kinesiska telefontillverkare och hur det gynnar indiska mobiltillverkare

En natt sov jag lugnt och visste att allt var under kontroll. Nästa morgon vaknade jag av ett läckande tak, sammansmälta lampor, fastnade dörrar och hela mina möbler var angripna av termiter och vägglöss.

Efter ett tag ringde min mamma mig och sa att hennes hus hade liknande problem.

Det var verkligen en förödande syn. Jag visste inte vad och hur jag skulle lösa och var jag ens skulle börja.

Kinesiska mobiltelefonföretag står inför en liknande situation i Indien.

De har ställts under strikt granskning av Enforcement Directorate (ED) enligt lagen om förhindrande av penningtvätt (PMLA) och Foreign Exchange Management Act (FEMA).

Den första som grillades av ED var Xiaomi. ED beslagtog 55,5 miljarder Rs som tillhörde Xiaomi.

Xiaomi hade överfört pengar som royalties till sin kinesiska förälder. Även betalningarna till USA-baserade företag gynnade i slutändan det kinesiska moderbolaget.

Därför beslagtog ED pengarna som låg på Xiaomis bankkonton.

Nästa på tur var Vivo. ED inledde rikstäckande räder på 48 platser i Vivo Indien. ED har skäl att tro att Vivo India hade överfört 50 % av sina intäkter till sitt moderbolag för att slippa betala skatt. Därför frös ED alla bankkonton i Vivo Indien.

Men senare på beslut av högsta domstolen, fick Vivo India sköta dessa konton.

Vivo India fick driva konton under förutsättning att de kunde tillhandahålla en bankgaranti värd 9 500 miljoner Rs och även behålla ett saldo på 2 510 miljoner Rs.

ED hade starka skäl att tro att de mycket populära kinesiska mobiltelefonföretagen betedde sig på ett sätt som är skadligt för den indiska allmänhetens intresse.

Därför, på grund av dessa skäl, kommer regeringen förmodligen att vidta åtgärder för att få dessa kinesiska mobiltelefonföretag att agera lagligt.

Nyligen har regeringen kommit med en plan. Planen är att förbjuda kinesiska mobiltelefoner för under 12 000 Rs i Indien.

Läs vidare för att ta reda på hur detta troliga förbud kommer att påverka olika indiska företag och vilken påverkan det har på Indien.

Förbud mot kinesiska mobiltelefoner under 12 000 Rs!

Enligt en rapport publicerad av Bloomberg kan den indiska regeringen troligen förbjuda kinesiska mobiltelefoner för under 12 000 Rs.

Nu kommer detta att vara en stor omvälvning för kinesiska mobiltelefonföretag, särskilt för företag som Xiaomi, Realme, etc. vars huvudverksamhet ligger under intervallet 12 000 Rs.

66% av Xiaomis produktsortiment är under 12 000 Rs.

I juni 2022, av den totala mobilförsäljningen i Indien, kom en tredjedel av försäljningen från mobiltelefoner under 12 000 Rs.

80 % av denna försäljning kom från kinesiska företag.

Kinesiska mobiltelefonföretag misslyckades med att följa indiska lagar. Därför kan regeringen förbjuda kinesiska telefoner.

För två år sedan i juni 2020 förbjöd regeringen 59 kinesiska appar i Indien.

Dessa åtgärder från den indiska regeringen uppfattas också vara en reaktion på den pågående spänningen mellan de två länderna.

Sedan incidenten i Galway Valley 2020, där 19 indiska soldater och 5 kinesiska soldater dödades, har ett kallt krig pågått mellan länderna.

Därför kan detta förbud vara ett hårt slag mot de kinesiska företagen som agerade som om Indien var deras morföräldrars hem.

Låt oss nu ta en titt på hur förbudet kommer att påverka indiska företag.

Inverkan på indiska mobiltillverkningsföretag

Indiska mobiltillverkningsföretag som Micromax, Karbonn, etc kommer att vara överlyckliga över detta förbud.

Om detta förbud verkligen blir effektivt kommer indiska mobilföretag att ha en stor öppning på marknaden med försumbar konkurrens.

Ett börsnoterat företag att se fram emot den här gången är Dixon Technologies. Dixon Technologies är en lokal kontraktsbaserad mobiltillverkare i Indien.

Dixon Technologies är redan en kontraktsbaserad tillverkningsenhet för många populära företag som Xiaomi, Samsung, etc.

Det betyder att företaget redan har ett försprång när det gäller att tillverka mobiler, allt det behöver är ett bra indiskt företag med sin teknologi.

Detta kan resultera i att Dixon Technologies intäkter och vinster skjuter i höjden och blir nästa tillväxtben för företaget.

Aktier i Dixon Technologies handlas i det gröna efter att nyheten blev offentlig. Investerare som vill gynnas kan hålla koll på företagets aktie i några dagar och se hur det reagerar.

Vem vet, Dixon kan till och med visa sig vara den multibagger-aktier för 2025.

Intressant nog kommer det revolverande nyhetsförbudet vid en tidpunkt då Reliance Jio har lagt upp planer för en 5G-aktiverad telefon. Detta kan vara en game changer för den indiska mobilindustrin.

The Game Changer

Kommer du ihåg de tillfällen då att få 2 GB data per månad var ett tecken på att vara en rik person? De flesta av oss fick bara 1 GB per månad.

Jag minns fortfarande de dagar då jag brukade klara mig med 1-2 GB data per månad.

Situationen förändrades drastiskt med Reliance Jios inträde i telekomindustrin.

Det verkar som att Reliance lagar en liknande historia än en gång.

För några dagar sedan, efter att 5G-spektrumauktioneruppgav en rapport att Jio är redo att ta sin 5G-aktiverade telefon till Indien mycket snart.

Mobiltelefonen ska ha de senaste funktionerna som Android 11, 6,5-tumsskärm, 4 GB internminne, 13-megapixelkamera, etc. Telefonen kommer att ha en prisklass på Rs 9 000 till 12 000. Reliance har redan bekräftat att luren tillverkas.

Reliance var den största köparen av 5G-spektrumbanden. Nu tillverkar det 5G-aktiverade telefoner i samma prisklass som kinesiska mobiltelefoner…som kan vara förbjudna!

Det verkar som att Reliance har släppt all konkurrens om sin telefon redan innan den lanseras på marknaden.

Andra lokala tillverkare måste uppenbarligen uppgradera sig själva för att möta Reliances telefon. Därför kommer detta förbud i kombination med Reliances nya telefon att förändra spelet i den indiska mobilindustrin.

Slutord

Sammanfattningsvis kan detta förbud vara en stor vinst för den indiska regeringens “Make in India”-program.

Kina plus en politik kommer också att få ett uppsving genom detta förbud eftersom indiska mobiltillverkare kommer att framstå som en stor konkurrens.

Detta förbud kommer att vara en välsignelse för icke-kinesiska mobiltillverkare eftersom Indien är den näst största marknaden för mobiler. De kinesiska mobilföretagens utträde kommer att öppna upp vida dörrar för alla andra märken.

Således kan detta troliga förbud vara en välsignelse för icke-kinesiska mobilföretag.

Ett mynt har dock två sidor. Om du tittar på den andra sidan av detta troliga förbud kommer du att se att kunden kan vara en förlorare. Kinesiska mobiltelefoner erbjuder exotiska funktioner till låga priser.

Indiska mobiler saknar exotiska funktioner, medan andra mobiler av amerikanskt och koreanskt ursprung är dyra.

Håll ögonen öppna för Equitymaster för fler sådana berättelser.

Lycka till med investeringar!

Varning: Den här artikeln är endast i informationssyfte. Det är inte en aktierekommendation och bör inte behandlas som sådan.

Den här artikeln är syndikerad från Equitymaster.com.

(Förutom rubriken har den här historien inte redigerats av NDTV-personal och publiceras från ett syndikerat flöde.)Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.