Thousands evacuated as wildfires rage in France – SUCH TVEn skogsbrand drog fram genom Gironde-regionen i sydvästra Frankrike på onsdagen och förstörde hem och tvingade evakuering av tusentals invånare, av vilka några hade klättrat upp på hustaken när lågorna närmade sig.

Mer än 1 000 brandmän med stöd av vattenbombande flygplan bekämpade branden som har raserat mer än 6 000 hektar och fortfarande brinner utom kontroll.

Frankrike, liksom resten av Europa, kämpar med på varandra följande värmeböljor och sin värsta torka någonsin. Dussintals skogsbränder brinner över hela landet, inklusive minst fyra andra stora.

I byn Hostens i Gironde gick polisen dörr till dörr och sa åt invånarna att gå när branden fortskridit. Camille Delay flydde med sin partner och sin son och tog tag i deras två katter, kycklingar och hemförsäkringspapper innan de flyger.

“Alla i byn klättrade upp på sina hustak för att se vad som hände – inom tio minuter blev en liten vridning av rök enorm”, sa 30-åringen till Reuters per telefon.

Den lokala Gironde-myndigheten beskrev branden som “utbredd”.

Brandmän sa att fler evakueringar är troliga. Trots det var vissa Hostens-bor ovilliga att överge sina hem.

“Det är komplicerat att gå med hundarna och vi kan inte lämna dem här”, säger Allisson Horan, 18, som stannade kvar med sin pappa.

“Jag blir orolig eftersom branden är i en tomt bakom vår och vinden börjar ändra riktning”, tillade hon.

Skogsbranden i Gironde är en av många som har brutit ut över hela Europa i somras, utlöst av värmeböljor som har bakat upp kontinenten och gett rekordtemperaturer till vissa platser.

I Portugal har nästan 1 200 brandmän med stöd av åtta flygplan bekämpat en brand i det bergiga Covilha-området cirka 280 km (174 miles) nordost om Lissabon som har bränt mer än 3 000 hektar skog sedan i lördags.

Spanien och Grekland har också varit tvungna att ta itu med flera bränder under de senaste veckorna.

Gironde drabbades av stora skogsbränder i juli som förstörde mer än 20 000 hektar skog och tillfälligt tvingade nästan 40 000 människor från sina hem.

Myndigheterna tror att det senaste infernot var ett resultat av de tidigare bränderna som fortfarande pyrde i områdets torvjord.

Bränder rasade också i de södra departementen Lozere och Aveyron. I departementet Maine et Loire i västra Frankrike har mer än 1 200 hektar bränts av ytterligare en brand.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.